Ordonanța comasării alegerilor locale cu cele europarlamentare, numită generic în proiectul legislativ “Alegerile iunie 2024”, a trecut tacit în Senat. Conform protocolulului prealabil și majorității Coaliției PSD-PNL, nici nu mai era nevoie de vot. Luni, 8 aprilie 2024, fost aprobată și perioada electorală, “începând cu 12 martie 2024”!
Senatul a adoptat tacit, adică fără să treacă prin dezbateri, proiecutul de lege care aprobă ordonanţa de urgenţă ce prevede ca alegerile europarlamentare şi locale să se desfăşoare în aceeaşi zi, duminică, 9 iunie 2024. Iniţiativa legislativă înregistrată în procedură de urgenţă în Parlament urmează să primească votul decizional al Camerei Deputaţilor.
Iniţiativa legislativă prevede ca perioada electorală să înceapă la data de 12 martie şi să se încheie în termen de trei zile de la publicarea rezultatului alegerilor în Monitorul Oficial. După o lună de la demarare, perioada electorală pentru Bruxelles și Mizil a intrat luni în legalitate.
„Având în vedere gradul ridicat de complexitate al operaţiunilor subsumate organizării alegerilor pentru autorităţile administraţiei publice locale, extinderea perioadei electorale aferentă acestei categorii de scrutin astfel încât să înceapă în acelaşi termen cu cel prevăzut la alegerile pentru membrii din România în Parlamentul European este de natură a asigura buna îndeplinire a atribuţiilor care revin entităţilor publice implicate. (…) Precizăm că măsurile propuse prin prezentul proiect de act normativ nu sunt de natură a afecta drepturile electorale în înţelesul stabilit de jurisprudenţa Curţii Constituţionale a României, respectiv, Codul de bune practici în materie electorală, şi nici nu îngreunează organizarea şi desfăşurarea alegerilor”, este explicat, în expunerea de motive a proiectului de lege.
La alegerile din data de 9 iunie, o persoană poate candida, în acelaşi timp, pentru Parlamentul European, precum şi pentru funcţia de consilier local, de consilier judeţean, de primar sau de preşedinte al Consiliului judeţean, în condiţiile prevăzute de Legea nr. 115/2015, cu modificările şi completările ulterioare.
Senatul a adoptat proiectul, ca prim for sesizat, iar decizional e Camera Deputaţilor. Propunerea de lege e înregistrată în procedură de urgenţă în Parlament.
USR a cerut Comisiei de la Veneția să emită o opinie în legătură cu comasarea alegerilor, arătând că modificarea legislației electorale cu mai puțin de un an înainte de alegeri este un impediment în calea unor alegeri corecte.